joi, 3 septembrie 2009

Uitatii crizei.

De ceva luni peste tot ( la tv, pe strada, in ziare, in carciumi ) se foloseste foarte des un cuvant: CRIZA. Este si ceva fieresc, cand o perioada de incercari, tensiuni si tulburari afecteaza intreaga societate, sa se vorbeasca de criza.
In acesta perioada de recesiune financiara se fac concedieri masive, scaderi de remuneratii, apar cresteri de impozite si taxe ( desi in Romanica cam asta se practica de foarte mult timp) , din cauza incapacitatii de plata oamenii isi pierd casele, .masinile etc , micile afaceri isi inchid portile... si as putea continua mult timp, dar ma opresc aici pentru ca nu acesta este scopul post-ului. Toti analistii si politicienii se gandesc la aceste efecte.
Eu vreau sa evidentiez efectele crizei asupra altor indivizi. Aici ma refer cei care acum isi incep viata profesionala.

Oare ce oportunitati au pierdut acesti tineri ?

  • O perioada favorabila a fost intre anii '90 si '94, cand tara noasta - proaspata iesit din sistemul comunist - avea mari lipsuri in toate domeniile. Deci existau si o multime de oportunitati de a fi o persoana realizata profesional.Tinerii nostri fiind doar niste copii ( unii nici macar inca nu ajunsesera sa-si intinda coatele pe o banca) au ratat aceasta sansa.
  • O alta perioada in care puteai sa reusesti pe plan profesional a fost inceputul anilor 2000. Atunci cand boom-ul imobiliar era in plina forta si de aici, implicit si celelalte domenii conexe acestuia erau in plina dezvoltare, prefigurandu-se o crestere constanta in majoritatea pietelor. Peste tinerii nostri s-au asternut ceva ani. Poate ca unii dintre ei ( putini ) se gandeau deja la o independenta financiara, aveau si cateva idei dar pe care nu le puteau pune in practica deoarece varsta are oprelistile ei ( cand esti prea tanar nimeni nu te ia in serios).

Am ajuns si in prezent. Terminand ceva studii, descoperindu-si calitatile si aptitudinile, avand etuziasm si dorianta de a munci, tinerii nostrii intra in piata fortelor de munca. O piata in scadere unde se cere sa fi productiv din prima secunda si sa ai doleante cat mai mici, in care munca depusa depaseste cu mult pachetul salarial, o piata in care angajatorul considera ca face un act de binefacere angajandu-te. POSTURILE SUNT PUTINE SI SLAB REMUNERATE IN COMPARATIE CU MUNCA DEPUSA pentru cei proaspeti intrati in aceasta hora.

Toti ii deplang pe cei care din cauza creditelor neplatite isi pierd casele si masinile ( cand faci un credit iti asumi si acest risc ), pe cei care sunt dati afara sau au salarii diminuate ( lipsa de productivitate este si vina lor ), pe cei care acum au o avere cu 50 % mai mica fata de anul trecut ( au pirdut-o pe mana decizilor luate de ei ) .

Eu sunt de parere ca cei mai afectati de aceasta criza financiara sunt tinerii. De ce ?

Pentru ca sunt siliti sa duca povara crizei fara ca ei sa fi avut vreo implicare in venirea acesteia. La inceput de drum sunt loviti din plin. Tinerii de azi sunt o generatie care trebuie sa invete ce inseamna umilita, nedreptatea, concurenta neloiala ... viata nu a fost niciodata un basm cu final fericit.

Cei care dau dovada de combativitate si nu au in planurile lor resemnarea, vor fi invingatorii de maine.

Asa ca noi tinerii, sa luam berea in mana si sa infruntam obstacolele crizei cu demnitate si cu privirea spre viitor.


P.S. "Tinerii sunt bogatia unei tari" ... In Romania se pare ca bogatia a fost uitata in cutia cu vechituri.

Niciun comentariu: